Dünyada radyo yayınlarına ilgi bir ara azalmıştı. Şimdilerde artmaya başladı. Türkiye’de de radyo yayınlarına, özellikle müzik yayınlarına ilgi giderek artıyor. Dikkati çeken, müzik yayınları yapan radyolar yanında, sadece haber yayını yapan radyolara ilginin de artması.
Türkiye’de 12 yaş üstü her 10 kişiden 7’si hafta içinde (hafta boyunca) şöyle veya böyle, az veya çok radyo dinliyor.
Nielsen araştırma grubu her ülkede radyo dinleyenler hakkında bilgi topluyor. Bizde de URYAD (Uluslararası Radyo Yayıncıları Derneği) ve Nielsen işbirliğiyle, düzenli olarak her ay radyoların dinlenme ölçümü yapılıyor.
Nielsen başka ülkelerde de radyo ölçümlerini yapan kuruluş. ABD’de Nielsen tarafından yapılan ölçümlere göre hafta boyu radyo dinleyenlerin toplam sayısı 244 milyon.
ABD’de radyolar yerel olduğu için her radyoyu izleyenlerin sayısı değişiyor. En fazla izlenen radyo NPR radyosu.
İngiltere’de Nielsen’in yaptığı son araştırmaya göre hafta içinde toplam dinleyici sayısı 48 milyon. En çok dinlenen radyolar BBC radyoları. BBC’yi 34 milyon kişi dinliyor.
Radyo dinleyicileri her ülkede giderek artıyor. Bizde de artış var.
4 haber radyosu var
Türkiye’de, ülke genelinde ve bölgesel yayını sürdüren 48 radyonun izlenme ölçümü yapılıyor. Radyoların 44‘ü müzik ağırlıklı yayın yapan radyolar.
Müzik yayını yapan radyolar, radyo dinleme sıralamasında başta yer alıyor. Kral Fm, TRT Fm, Power Fm, Metro Fm, Süper Fm ve Kral Pop FM radyoları dinleyici sayısı çok olan radyolar.
Haber yayını yapan 4 radyo istasyonundan birinci sırada NTV Radyo, ikinci sırada A Haber Radyo, üçüncü sırada CNN Türk Radyo ve dördüncü sırada Haber Türk Radyo var.
NTV radyo önde
Bu 4 haber radyosundan NTV Radyo, müzik ve haber radyoları, radyoların tümü için yapılan (genel) sıralamada 15’inci sırada yer alıyor. İlk 14 sırada müzik ağırlıklı radyolar var. A Haber Radyo 23’üncü, CNN Türk Radyo 27’nci, haber Türk Radyo 42’nci sırada bulunuyor.
Radyolar en çok işe gidip gelirken veya uzun yolculuklarda araçlarda dinleniyor. Bu süreye “Drive Time” (Sürüş Süresi) deniliyor. Sürüş süresinde araç içindekilerin yüzde 45’i hafta içinde radyo dinliyor. Sabahları sürüş süresinde radyo dinleme oranı yüzde 42 olarak belirlenmiş.
Yüksek gelir grubundakiler ve erkekler daha çok radyo dinliyor. Yaş gruplarına göre radyo dinleme oranı 25-34 yaş grubunda yüzde 74 ve 35-54 yaş grubunda yüzde 72 dolayında.
Tüketim gücü yüksek olan varlıklı ve orta yaş grubundakilerin daha çok radyo dinlemeye başlaması, radyoların reklam potansiyelinin giderek artmasına yol açıyor.