Her 10 Kişiden 7’si Her Hafta Radyo Dinliyor!


Her 10 Kişiden 7’si Her Hafta Radyo Dinliyor!

URYAD A.Ş. (Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği ) ve Nielsen işbirliği ile 30 ilde en az 5.000 hane ve 7.500 birey üzerinden hazırlanan ‘Radyo Dinleyici Ölçümü Araştırması’nın Eylül sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre radyo halen Türkiye’de en çok takip edilen mecralardan biri olma özelliğini koruyor.

Radyo mecrasının haftalık %67,9 erişime sahip olduğunun belirlendiği araştırmada yaklaşık olarak her 10 kişiden 7’sinin radyo dinlediği sonucuna ulaşıldı. Sosyo ekonomik gruplar açısından bakıldığında radyo dinleme oranının AB grubu kitlede %76,5 ile en yüksek olduğunun görüldüğü araştırmada, C1 grubunun %70,9, C2 grubunun %66,9 ve DE grubunun %66,9 oranında radyo erişimi olduğu tespit edildi. Radyo Dinleyici Ölçümü Araştırması ile elde edilen bu dağılım, radyoların AB ve C1 grubundaki kitleleri hedefleyen markalar için çok önemli bir yatırım aracı olduğunu da ortaya koymuş oldu.

Yaş grupları bazında bakıldığı zaman ise radyoların ’25-34′ yaş aralığındaki kişiler açısından %74,2’lik erişim ile çok etkin bir mecra olduğu görüldü. ’35-44′ yaş aralığında haftalık radyo erişimi % 71,8’lik bir oran yakalarken ’45 -54′ yaş aralığında ise bu oranın %72,2’lere çıktığı saptandı. AB ve C1 grubundaki kitlelerde yüksek erişime sahip radyo mecrasının, aynı zamanda ’25- 54’ yaş aralığında sahip olduğu %70’in üzerindeki erişim ile reklamveren firmalar açısından oldukça değerli bir mecra olduğu ön plana çıktı.

Radyo Dinleyici Ölçümü Araştırması’nda dinleyicilerin cinsiyete göre dağılımı da incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre erkekler %73’ü haftalık olarak radyo dinlerken, kadınlarda bu oran %63’te kaldı. Nielsen Media Genel Müdürü Erdem Tolon araştırma ile ilgili olarak “Radyo Dinleyici Ölçümü Araştırması, radyo mecrasının diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de erişim açısından çok önemli bir mecra olduğunu gözler önüne seriyor. Reklamveren firma ve ajanslar tarafından radyo mecrasının medya karması dahilinde mutlaka yüksek derecede değerlendirilmesi gereken bir mecra olduğu araştırmamız sonucunda ortaya çıkıyor” yorumunu yaptı.