Radyo Reytingleri


Radyo Reytingleri


Geçenlerde uzun zamandır yapmadığım bir şeyi yaptım. Radyo reytinglerine bi göz attım.

1-2 değişiklik dışında çok fazla değişen bir şey olmadığını gördüm.
Mesela Radyo 7 ne ara 3. Sıraya yerleşti? Baktım dinledim, arabesk çalıyorlar, bir de sürekli şiir okuyorlar. Bana çok ilginç geldi.
Arabesk reyting yapıyorsa o zaman İstanbul’da bu tarzda yayın yapan radyolar neden sıralamada yükselmiyor? Mesela Bülo Ağa lakaplı radyocunun yayın yaptığı Star Artı yıllardır bu kategoride en iyi radyolardan biri olmasına rağmen ilk 20’yi bile göremedi.
Şu an ölçüme katılmıyorlar.

Virgin Radio rap çaloyır diye nasıl 7. Sıraya yükseldi? Karnaval grubu radyosu olması mı referens? Çünkü bu tarzda daha iyi yayın yapan radyolar var onlar ilk 40’ta bile yok.

Peki Süper Fm nasıl olurda 8. Sıraya düşer? Durun ben bir fikrimi söyleyeyim. Süper Fm yıllardır müzik radyosu iken birden sabahları akşamları ve hatta öğlenleri konuşan bir radyoya dönüştü.
Süper Fm dinleyicisi özellikle sabah konuşan program sevmez, müzik dinler. Dinleyici müzik yerine baktı ki konuşan birileri var, kaçar müziğe gider. Bu iş bence Geveze ile başladı, şimdi Doğan Can Özatlı ile devam ediyor. Akşama da Cem Arslan gelip program yapınca, hatta Duygu Atakan’da öğleden sonra konuşmaya başlayınca Süper Fm’i müzik için dinleyen kitle kaçtı haliyle.
Elbetteki söz konusu konuşan arkadaşlarımızı da dinleyen ciddi bir kitle var ama demek ki Süper Fm’i müzik için dinleyenler, konuşanları dinleyenlerden daha fazlaydı.
Yoksa müzik seçimlerinde vs. herhangi bir sorun yok, olabilecek tek sorun konuşma çokluğu meselesi.

Bir de Joytürk ve Slowtürk neden hareketli şarkılar çalıyorlar gerçekten merak ettim. Bu iki radyo temasını mı değiştirdi bize haber vermedi? Bu iki radyoyu dinlerken hangi saatte olursa olsun slow tempo müzik dinlemek için açtığımda hareketli şarkılar çıkıyor, hali ile umduğunu bulamayan kaçıyor. Kimlik bunalımı yaşıyor olabilirler mi?

Bu arada Nostalji radyoları iyi gidiyor.
Bir de Radyo 34 el değiştirdikten sonra Türkçe slow müzik yayını yapmaya başladı. Joytürk ve Slowtürk’e İstanbul’da ciddi rakip olacak gibi görünüyor. Bu radyo radarıma girdi. Bekleyip göreceğiz.

Yalçın Alaca’nın yönettiği CRI Türk Fm gerek şarkı seçimleri gerekse program akışları ile harika gidiyor. Reytinglere girse iyi yerde çıkacaktır diye düşünüyorum. Eskiden çok kötü şarkı seçimleri ve gereksiz siyasi program ve konukları olurdu, şimdi Yalçın Alaca dinlenen radyo haline getirdi radyoyu.

Kafa Radyo’da Nihat Sırdar rüzgarı esmeye devam ediyor. Kısacası Nihat tek başına radyoyu idare ediyor desem ayıp olur mu?

Bu arada İzmir’de her tarafta Fenomen dinleniyor. Türkçe radyolardan ise Number1 Türk Fm ile Slowtürk dinlendiği dikkatimi çekti. Hangi taksiye binsem veya hangi kafeye otursam bu iki radyoya en çok denk geldim.

Haber radyoları malum son zamanlarda çok dinleniyor ama reytinglere bakıyorum A Haber en üst sırada. Fakat İstanbul’da Ankara’da İzmir’de baştan sona CNN Türk ve NTV Radyo denk geliyor. Enteresan bir durum.

Spor radyoları arasında Radyo Gol çok acayip bir yükseliş gösteriyor. Doğan Öncel yönetimindeki Radyo Gol, en kısa zamanda tematik radyolarda 1 numaraya yükselir bence demedi demeyin. Kadro sağlam, strateji objektif, ben çok beğendim bu radyoyu.

Powertürk güncel şarkı çalmıyor, gündemi takip edemiyor ya da etmek istemiyor ve hep aynı şarkıları döndürmeye devam ediyor. Bu radyonun 4. Sırada olması kesinlikle normal değil. Aynı zamanda Power Pop Radyo tutmadı. Cem Hakko Bey neden hala ısrar ediyor anlaşılır gibi değil.

Best Fm müzik radyosuna döndü ama çok kötü tepetaklak oldu. Sanırım bir daha eski günlerine dönmesi zor gözüküyor.

Bu arada Karadeniz Fm’de yıllardır arabesk tarzı ve karadeniz müziği ile iyi gidiyor, ancak ne hikmetse benzer içerikteki Radyo 7 reyting yaparken yılların dinlenen radyosu Karadeniz Fm ilk 20’yi göremiyor. Taktım sanki Radyo 7’ye değil mi? Aslında zaten benzerleri varken aradan sıyrılmalarındaki sebebi merak ediyorum. Çünkü ben çözemedim.